Hagymateát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hagymateát készíteni?

Hagymatea.jpg

A hagymatea rendkívül jó hatással van a megfázással küzdő szervezetre. Első hallásra nem tűnhet túl bizalomgerjesztőnek hagymából teát főzni, viszont az értékes tulajdonságai miatt érdemes. Fogyasztása a náthás, influenzás időszakban kifejezetten ajánlott. A megfelelő ízesítéssel pedig - a színre egyébként gyönyörű aranybarna - hagymateából is kellemes forró italt lehet készíteni.


[szerkesztés] Lépések

  1. Ismerd meg a hagyma jótékony hatásait: a legerősebb növényi eredetű antibiotikumként ismert, emellett vírusölő hatású is. Tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, köhögéscsillapító, légtisztító. vértisztító, gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő.
  2. Készítsd össze a hagymatea hozzávalóit (2 literhez):
    • Kihagyhatatlan alapanyagok: 1 fej hagyma, 1 alma
    • Opcionális alapanyagok: 1 kis darab gyömbér, 1 narancs, 1 tk szegfűszeg, 1 evőkanál fahéj vagy kakukkfű
    • További ízesítéshez: citromlé, méz
  3. Készítsd el a hagymateát:
    • Tegyél minden hozzávalót egy nagy lábosba: a hámozatlan hagymát és a hámozatlan almát vágd négybe, majd a meghámozott, feldarabolt gyömbért és narancsot is. Ha fűszeresre szeretnéd, akkor a szegfűszeget és a fahéjat is szórd bele.
    • Önts rá 2 liter forró vizet, majd újraforrástól számítva hagyd forrni még 10 percig. Ezt követően tedd takarékra és gyöngyözve főzd még legalább 15 percig. Az elfőtt vizet pótold. Ha az alma kissé bebarnul, már biztosan jó a tea.
  4. Szűrd le, majd forrón már szürcsölhető is. Mézzel, citromlével tovább ízesíthető.


[szerkesztés] Tippek

  • Készítheted vörös-, de lila hagymából is.
  • Inhalálás céljából a tea gőzébe is érdemes beleszippantani jótékony hatása miatt.
  • Ha bírod, nyersen fogyasztva még több értékes anyag van a hagymában.
  • 1-2 napig fogyasztható a tea, sőt másnapra jobban összeérnek az ízek benne.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • hagyma, alma
  • gyömbér, narancs, szegfűszeg, fahéj vagy kakukkfű
  • méz, citromlé


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A mézet és a citromlevet csak langyos teába szabad beletenni, különben elveszítik értékes tulajdonságaikat.
  • A hagyma ízét intenzív fűszerezéssel tudod enyhíteni. Ez főleg gyermekek esetében teszi szívesen fogyaszthatóvá a teát.
  • Ha túl sok gyömbért teszel bele, akkor nagyon csípőssé válhat, így óvatosan a használatával.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó