Házi chipset készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell házi chipset készíteni?

Hazi-burgonya-chips-keszitese.jpg

A burgonyachipset mindenki szereti, de a boltban kapható zacskós változatok nem túl egészségesek. Otthon is lehet azonban finom chipset készíteni néhány egyszerű és olcsó hozzávalóból, minimális időráfordítással. A házi chipset többféleképpen lehet sütni, mi az előkészítés ismertetése után háromféle módszert ajánlunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hámozz meg 2-3 darab krumplit, majd alaposan mosd meg, hogy minden szennyeződést eltávolíts.
 2. A megtisztított burgonyát uborkagyalun reszeld le, hogy hajszálvékony szeleteket kapj.
 3. Ha van rá idő, ezután érdemes beáztatni a krumpliszeleteket, így ugyanis kioldódik belőle a keményítő és ropogósabb lesz. A nyers burgonyaszirmot tedd egy nagyobb edénybe, engedd fel vízzel, és hagyd ázni kb. fél órát (félidőben akár vizet is cserélhetsz). A másik módszer, ha egy lábosba elkezded melegíteni a krumplit és a vizet, majd amikor felforr, azonnal leszűröd – így a szeletek éppen csak megpuhulnak.
 4. A mosás/áztatás/főzés után mindenképp terítsd ki a krumpliszirmot egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és alaposan itasd le róla a nedvességet – ha ezt a lépést elmulasztod, ropogós chips helyett puha szeleteket kapsz.
 5. Ezután jön a chips sütése, amelyhez többféle módszert ajánlunk:
  1. Serpenyőben és olajban: A serpenyőbe önts annyi olajat, hogy teljesen ellepje majd a krumpliszirmokat. Melegítsd fel, és amikor már forró, dobj bele egy adag burgonyát. Ügyelj arra, hogy a szeletek ne fedjék egymást vastagon, jobb, ha össze sem érnek! Egyszerre csak kisebb adagot süss, és ügyelj az olaj hőmérsékletére is (maradjon jó meleg, de ne forrald, mert akkor gyorsan megég benne az étel). A krumpli méretétől, vastagságától függően 5-10 perc sütés kell egy adagnak, ezalatt meg is forgathatod a készülő chipset. Ha kellően ropogósnak ítéled, akkor szedd ki egy papírtörlővel bélelt tálba vagy szűrőbe, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen.
  2. Sütőben: A krumpli előkészítése során gyújtsd el és melegítsd elő a sütőt 200-220 fokra, valamint bélelj ki egy tepsit szilikonos sütőpapírral. A burgonyaszeleteket tedd vissza abba az edénybe, amelyben megmostad/főzted, önts rá egy kevés olajat, és forgasd át, hogy a szeleteket mindenhol vékonyan bevonja a zsiradék. Ezután rakd át a szirmokat a tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Told a tepsit a forró sütőbe, és süsd addig, amíg felhólyagosodik és egy kicsit kezd barnulni (sütőtől, a krumpli méretétől és fajtájától függően ez 10-15 perc).
  3. Mikróban: A krumpliszeleteket tedd vissza abba a kiöblített edénybe, amelyet a főzéshez/mosáshoz használtál, majd önts rájuk egy kevés olajat és keverd át az egészet, hogy a szirmokat mindenhol bevonja a zsiradék. Ezután egy hőálló tálra tegyél szilikonos sütőpapírt, majd helyezz rá annyi krumpliszeletet, amennyi kényelmesen elfér a tányéron (nem érnek össze és nem fedik egymást). Tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra – ha tudod, használhatod a grill funkciót is. A chips a mikróban kb. 4-8 perc alatt sül ropogósra, de ez függ a krumpli méretétől és fajtájától is.
 6. A kisütött chipset ízesítheted sóval, fűszerekkel, és kínálhatsz hozzá különböző szószokat, mártogatósokat is.

[szerkesztés] Tippek

 • A krumplit közvetlenül a sütés előtt is ízesítheted sóval és fűszerkeverékkel, de csak óvatosan – a só miatt újra nedvesség keletkezhet a szeletek felszínén, a fűszerek pedig megéghetnek a sütés során.
 • A legnagyobb adagot sütőben tudod egyszerre kisütni a házi chipsből – ha a mennyiségre törekedsz, ezt a módszert érdemes választani. A mikrós módszer jár talán a legkevesebb mosogatnivalóval, de sokan azt mondják, hogy a klasszikus, olajban/zsírban sütött chips a legropogósabb.
 • Ha mikróban készíted a házi chipset, használj két tálat: amíg az egyiken sülnek a krumpliszeletek, a másikra kikészíthetsz egy újabb adag burgonyát, így gyorsabban megy a sütés.
 • Ha a krumplinak vékony a héja, nem muszáj meghámozni, de alaposan mosd meg és dörzsöld át egy kefével vagy durva szivaccsal a szeletelés előtt.
 • A fent leírt módon édesburgonyából is készíthetsz chipset.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 2-3 db krumpli
 • Olaj
 • Só és más fűszerek az ízesítéshez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A burgonyaszirom a sütés során egy ideig puhul, majd elkezd átsülni és keményedni. Nagyon rövid az az idő, amikor finom, ropogós, átsült de nem megégett chipset kapunk. Ezért érdemes folyamatosan figyelni a krumplit, és akár többször is ellenőrizni az állapotát.
 • Többfajta krumpli létezik, de nem mindegyik alkalmas egyformán a házi chips készítésére. Ha nagyobb boltban veszünk csomagolt (hálós) burgonyát, akkor nézzük meg a címkét, és válasszuk a C típusú (kifejezetten sütéshez ajánlott) fajtát. Ha a piacon vásárolunk és/vagy nem tudunk tájékozódni a krumpli típusa felől, akkor a rózsaszínes héjú példányokkal szemben részesítsük előnyben a sárgásabb színűeket.
 • A sütőben sült chips csak akkor lesz az igazi, ha a sütőnk egyenletesen süt. Villanysütőben, esetleg a légkeverést is bekapcsolva nagyobb az esélye a sikernek.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki