Gyümölcslevest készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Gyümölcslevest készíteni

Gyumolcsleves.jpg
A nyár közeledtével egyre kevésbé vágyunk nehéz és meleg ételekre. A folyadékbevitel fontossága viszont a duplájára nő a kánikulában, így célszerű mégis levessel indítani az ebédet. Kiváló megoldást kínálnak ilyenkor az egyszerűen és gyorsan elkészíthető gyümölcslevesek. A gyümölcsök és az elkészítési mód sokféle variációja létezik, egy kis ízelítőt ad ezekből a cikk.


[szerkesztés] Lépések

  1. A legegyszerűbb gyümölcsleves
    • Egy vanília ízű főzés nélküli pudingporhoz adjunk 1 liter tejet.
    • Jól keverjük ki kézi habverővel, kb. 4 perc alatt.
    • Tegyünk bele tetszőleges gyümölcsöket.
    • Ezután már csak a hűtőben kell pihentetni fél órát, és már kész is van a fenséges leves!
  2. Főzős gyümölcsleves
    • Ha befőttből készítjük, a gyümölcsöket levükkel együtt egy fazékba öntjük. Ehhez adhatunk friss és mirelit gyümölcsöket is!
    • Felöntjük kb. 3 liter vízzel.
    • Teszünk bele cukrot, fahéjat, szegfűszeget és egy csipet sót, majd az egészet felforraljuk.
    • Ezalatt keverjük ki csomómentesre a lisztet és a tejfölt.
    • Ha felforrt a levesünk, adjuk hozzá kis adagokban a lisztes tejfölt, majd forraljuk fel pár perc alatt újra.
    • Ezután már csak a hűtés maradt, és lehet is élvezni az üdítő finomságot!

[szerkesztés] Tippek

  • Ha mirelit gyümölcsöt használunk, célszerű kicsit felolvasztani, nehogy jeges maradjon a főzést nem igénylő levesben.
  • A főzés nélküli leves színesebb lesz, ha egy maroknyi gyümölcsöt összeturmixolunk, és úgy adjuk hozzá a leveshez.
  • A tejfölt lehet helyettesíteni tejjel vagy főzőtejszínnel, a lisztet pedig bármilyen ízű pudingporral.
  • Ha tejet használnánk, próbáljuk ki a kókusztejet!
  • Ha ragaszkodunk az édesítéshez, válasszuk az egészségesebb mézet vagy nádcukrot!
  • Az abszolút élvezetért rakjunk a levesbe egy gombóc fagyit vagy tejszínhabot!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • gyümölcsök
  • pudingpor
  • víz
  • cukor, só
  • fűszerek: fahéj, szegfűszeg
  • liszt
  • tejföl, tejszín, tej – ízlés szerint
  • díszítés: fagyi, tejszínhab


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne rakjuk be a forró levest egyből a hűtőbe! Előtte várjunk, míg kihűl magától!
  • Vigyázzunk az édesítéssel! A felhasznált gyümölcsök cukortartama meghatározza, mennyi édesítőszerre lehet még szükségünk!
  • Ha a leveshez használunk pudingport, az édesítőszert nyugodtan hagyjuk el!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Kiscsillag