Grillezni a kertben

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell grillezni a kertben?

Grill-v2.jpg

Nincs is jobb elfoglaltság nyáron, mint a kertben grillezni. Akár otthon, akár egy nyaralás során tervezel a nyárs mellé állni, van néhány alapvető szabály, amit ilyen esetben be kell tartanod. Most sorra veszünk minden grillezés során és azt megelőzően felmerülő teendőt, hogy felkészülve várhasd a vendégeidet, amikor sütögetésre kerül a sor!

[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszd ki a számodra megfelelő grillezési módot! Két féle grillezés létezik:
    • direkt grillezés: az étel közvetlenül a faszén/brikett fölé kerül.
    • indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tál kerül, a faszén/brikett ennek egyik-,vagy mindkét oldalára kerül.
  2. Gondold végig milyen alapanyagokra lesz szükséged! Grillezni nem csak húst lehet: számos zöldség áll rendelkezésedre, melyek grillezve finomak, ha a kolbász, és egyéb húsok mellett másra is vágysz, vagy egy vegetáriánus is van a baráti társaságban.
  3. Pácolj! A legjobb, ha már előző nap bepácolod a húst, így sokkal élénkebb ízt érhetsz el, továbbá fűszeresek és puhábbak maradnak. Ha nincs időd vagy lehetőséged előre gondoskodni a pácolásról, aznap is elintézheted mindezt, de akár előre pácolt ételeket is vásárolhatsz.
  4. Izzítsd be a sütőt! Használj begyújtó folyadékot, de figyelj oda, hogy ne ess túlzásba, mert kellemetlen ízhatást okozhat.
  5. Vigyázz a szénnel! A húsokat és zöldségeket csak úgy érdemes a rácsra tenni, hogy a szén már nem lángol, így elkerülheted, hogy leégjenek az ételek.
  6. Ügyelj a sütési időre! A grillezés idejét több minden befolyásolja, például a grillezendő étel vagy a grillező típusa.
    • A zöldségek, halszeletek általában 3-8 perc alatt sülnek meg.
    • A csirkemell és csirkecomb, steak húsok 8-15 perc alatt sülnek készre.
    • Egy egész csirke 30-45 perc alatt készül el.

[szerkesztés] Tippek

  • Köretként majdnem minden passzol a grillezett ételekhez, legyen az rizs, krumpli, saláták, vagy kenyér.
  • Ha nincs időd pácolni, számos áruház árul előre pácolt termékeket.
  • Ha a sütés előtt nem tiszta a grillsütő, használj egy nagy, félbevágott hagymát, mely hatékony és vegyszermentes tisztító, ráadásul a húsok sütésénél is jótékony szereppel bír, ugyanis az ételeknek pikáns alapízt kölcsönöz.
  • A sovány húsok könnyen kiszáradhatnak és rágóssá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes fóliába csomagolni őket, melyben szépen megpárolódnak, majd ezután feltenni fólia nélkül a sütőre, és pár percig sütni.
  • Az ételeket csipesszel vagy grillapáttal forgasd, mivel ha villával szurkálod, könnyen kiszáradhatnak.
  • Csak akkor forgasd meg a húst, ha már az egyik oldala megsült!.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Grillsütő,
  • grillezendő ételek (különböző húsok, zöldségek, de akár gyümölcsök),
  • faszén/brikett,
  • begyújtó folyadék,
  • begyújtó eszköz,
  • grill lapát.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Direkt grillezés esetén figyelj oda, hogy legyen elegendő hely az étel és a faszén/brikett között, különben könnyen leéghet a sütnivalód.
  • Akkor kezdjük el a grillezést, amikor a szén már nem lángol, csak parázslik!
  • Fogyasztás előtt érdemes levágni az elszenesedett részeket, ugyanis az negatív hatással van az egészségre.
  • Ha fólia mellett döntesz, akkor a matt fele nézzen a parázs felé.
  • A tüzet sosem szabad a grillsütőre öntött vízzel eloltani, meg kell várni, míg magától kialszik.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi