Francia mézes-mákos kockát sütni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell francia mézes-mákos kockát sütni?

Francia mezes makos kocka.jpg
Szeretek sütni és kipróbálni új recepteket. A családban mindenki nagyon szereti a mézes alapú krémes sütiket. Az eredeti receptet kicsit átírtam, így még aromásabb.

[szerkesztés] Lépések

  1. Mézes lapok:
    • Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. Utóbbitól jó habos lesz.
    • A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet és tésztává gyúrjuk.
    • A mézes tésztából 2 db 20x30 cm tepsi nagyságú lapot nyújtunk ki.
    • A tepsi hátára sütőpapírt teszünk és a 2 mézes lapot villával megszurkáljuk, majd a tepsin megsütjük.
  2. Mákos piskóta:
    • A tojások sárgáját a cukorral habverővel a legmagasabb fokozaton felverjük. Apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a tojások felvert habjának 1/3 részét.
    • A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük, és ennek is az 1/3 részét a tojásos masszához keverjük fakanállal.
    • Ezután a maradék tojáshabot (2/3 rész) és a maradék mákos liszt keveréket (2/3 rész) keverjük a masszához laza mozdulatokkal. Semmiképpen sem szabad robotgéppel, mert összetörjük a tojás habját és nem lesz laza a tészta!
    • Ezt a piskóta alapot ugyanabba a tepsibe öntjük, aminek a hátán a mézeseket sütöttük. Én sütőpapírral béleltem ki a tepsit, de lehet a hagyományos módon is, vajjal és liszttel. Kb. 20 perc alatt közepes lángon sütjük.
  3. Krém:
    • 5 dl tejet a cukorral felteszünk forrni.
    • A maradék 2 dl tejben elkeverjük a pudingporokat.
    • Amikor forr a cukros tej, egyszerűen beleöntjük a pudingos tejet és pillanatok alatt kész a sűrű puding. Ezután én beleteszem a vajat és a forró pudingban egyszerűen elolvad. Hagyom kihűlni.
  4. A süti:
    • Abba a tepsibe teszem az 1. mézes lapot, amit eddig is használtam a sütés során. Erre a mézesre rákenem a pudingos krém felét. Erre kerül a mákos piskóta.
    • A piskótára kenem a maradék krém 2/3 részét. Pár kanálnyit hagyok a tetejére, mert ebbe fog beleragadni a dió.
    • Amikor a mákos lapomat is megkentem krémmel, rátettem a 2. mézes lapot.
    • Kicsit megnyomkodtam a sütit, hogy jól összeragadjanak a lapok és a krém is egyenletesen terüljön el a lapok között.
    • A maradék pár kanál pudinggal a süti tetejét kentem meg és erre szórtam a 2 maroknyi diót.
    • A diót előtte ízlés szerint zsiradék hozzáadása nélkül megpiríthatjuk egy serpenyőben. Miután megszórtam dióval, olvasztott csokoládét csurgattam rá kanállal.
    • Ezután a már teljesen kihűlt sütit lefóliázva hűtőbe tettem. Pár óra múlva összeértek az ízek és megpuhult a mézes lap is.

[szerkesztés] Tippek

  • Mézeskalács fűszert is érdemes a mézes lapok alapanyagához tenni, mert ettől még fűszeresebbé válik a tészta.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A mézes laphoz:
    • 30 dkg liszt,
    • 10 dkg cukor,
    • 1 kk. szódabikarbóna,
    • 4 ek. méz,
    • 6 dkg vaj,
    • 2 db tojás
  • A mákos piskótához:
    • 6 tojás,
    • 18 dkg cukor,
    • 3 ek. víz,
    • 0,5 dl olaj,
    • 12 dkg liszt,
    • fél csomag sütőpor,
    • 10 dkg őröletlen mák
  • A krémhez:
    • 7 dl tej,
    • 2 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor,
    • 2 tojássárgája,
    • 30 dkg vaj
  • A süti tetejére:
    • 2 maroknyi dióbél,
    • 15 dkg étcsokoládé

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A mézes lapok nagyon hamar megsülnek, így érdemes őket szemmel tartani sülés közben! :)
  • A mákos piskóta tényleg csak akkor lesz pillekönnyű, ha betartjuk az elkészítésének módját és sorrendjét!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Dodogné Kondrik Márta pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére

Az oldal szerzői

Bya