Fonott kalácsot sütni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fonott kalácsot sütni?

Fonott.jpg

A fonott kalács sokak kedvence, melyet nem csak ünnepi alkalmakra lehet kínálni. Kiváló reggeli alapanyag egy kis lekvárral, vajjal megkenve, meleg tejjel felszolgálva, de desszertként is bármikor bevethető. A tökéletes és egyszerű fonott kalács receptje következik.

[szerkesztés] Lépések

  1. Tészta elkészítése:
    • az élesztőt morzsold bele egy kis langyos tejbe, tegyél hozzá egy kanál cukrot és keverd össze, majd tedd meleg helyre
    • közben tedd bele a lisztbe a szilárd összetevőket (só, xilit vagy cukor) és alaposan keverd össze
    • jöhetnek a folyékony alapanyagok: tedd a lisztes keverékbe a felfutott élesztőt, a tojást, a mézet, valamint a felolvasztott vajat, majd jó alaposan gyúrd össze
    • a tésztához apránként tegyél annyi tejet, amennyi folyadékot még felvesz, azaz míg jól gyúrható tésztává nem válik.
    • tedd félre meleg helyre, letakarva, fél órát kelni.
  2. A tésztából kettő kalács készül majd:
    • a pihentetett tésztát vedd szét két nagyjából egyenlő méretű gombóccá.
    • a két gombócból először csak az egyikkel dolgozz, amit vegyél szét még 3 egyenlő részre. Mind a 3 részből sodorj egy-egy legalább 25-30 cm hosszú hurkát, majd egymás mellé fektetve, csinosan, lazán fond össze őket. A fonás két végét hajtsd vissza, hogy sülés közben nehogy szétnyíljanak.
    • ugyanezt ismételd meg a tészta másik felével is.
  3. Sütés:
    • helyezd a két fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend be tojással, majd told a sütőbe. 180°C-on 25-30 percig süsd.
    • a sülési idő közepén, amikor már megnőttek a kalácsok, kend be őket még egyszer tojással. Így sokkal szebbek, ropogósak és pirosak lesznek.


[szerkesztés] Tippek

  • Az ínyencek kedvéért tehetsz bele mazsolát is, amivel még finomabb lehet az eredmény.
  • Kakaós kalácshoz a három gombócból az egyikhez keverj egy kis kakaót (előre, külön is összekeverheted a kakaós tésztát) és úgy fond össze a tésztát.
  • Csak jó, minőségi alapanyagokkal dolgozz, úgy lesz igazán finom az eredmény.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás a tésztába és 1 tojás a kenéshez
  • 1-2 csipet só
  • 60 g teavaj
  • 2-3 kanál méz
  • 10 dkg xilit vagy cukor (ha valaki édesebben szereti, akkor többet is tehet bele) és 1 cs vaníliás cukor
  • 50 g élesztő
  • kevéske tej
  • kis marék mazsola

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A tepsiben a két kalács között hagyj annyi helyet, amennyit csak tudsz, ugyanis sülés közben még nagyot nőnek.
  • Minden sütő máshogy süt, ezért sütéskor gyakran figyelgesd, ne süljön túl a kalács. Szúrópróbával ellenőrizd, hogy mikor van kész.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk