Felhasználni a szódabikarbónát

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni a szódabikarbónát?

Szodabikarbona felhasznalas.jpg

A nátrium-hidrogénkarbonát, hétköznapibb nyelven a szódabikarbóna, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen sok sütemény tésztájához is szükség van erre az alapanyagra, azonban nemcsak sütéskor, hanem számos más területen is felhasználhatjuk ezt a környezetbarát kémiai anyagot. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a szódabikarbóna sokoldalú felhasználásához.

[szerkesztés] Lépések

  1. Tisztításra: takarításnál, mosásnál, mosogatásnál, felmosásnál, eszközök fertőtlenítésénél, de még szőnyegtisztításnál vagy autómosásnál is használhatjuk ezt a természetes tisztítószert.
  2. Vízlágyításra: ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe néhány evőkanál szódabikarbónát!
  3. Fogfehérítésre: két kiskanál szódabikarbónához adjunk egy kiskanál citromlevet vagy vizet, és keverjük össze őket péppé, majd ezzel mossunk fogat!
  4. Szájfrissítésre: fél pohár vízbe szórjunk egy kiskanál szódabikarbónát, majd ezzel öblítsük ki a szánkat!
  5. Hajtisztítóként: a tenyerünkre nyomott samponhoz tegyünk egy kis szódabikarbónát, majd ezzel a keverékkel mossuk meg a hajunkat!
  6. Bőrradírként: 3 evőkanál szódabikarbónához adagoljunk annyi vizet, hogy egy durvább állagú pépet kapjunk, amellyel alaposan dörzsöljük át bőrünket!
  7. Fürdősóként: szórjunk fürdővizünkbe fél csésze szódabikarbónát!
  8. Kéztisztítóként: 5 evőkanál szódabikarbónához adjunk annyi vizet vagy folyékony szappant, hogy egy folyékonyabb, kézmosásra alkalmas oldatot kapjunk!
  9. Körömfehérítőként: adjunk 3 evőkanál szódabikarbónát egy tál langyos vízhez, majd áztassunk benne kézfejünket!
  10. Dezodorként: kenjünk egy kis szódabikarbónát hónaljunkra!
  11. Lábnyugtatóként: oldjunk fel egy lavor meleg vízben 3 evőkanál szódabikarbónát, majd áztassuk benne fáradt lábfejeinket!
  12. Viszkető bőr enyhítésére: keverjünk össze vízzel egy kis szódabikarbónát, és az oldattal kenjük be az érintett bőrfelületet!
  13. Savlekötőként: oldjunk fel egy kiskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igyuk meg egyszerre!
  14. Gyümölcs- és zöldségtisztítóként: szórjunk meg szódabikarbónával egy nedves szivacsot, majd dörzsöljük át vele a fogyasztandó gyümölcsöket, zöldségeket.
  15. Keményítőként: tegyünk felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát a tejszínhabba!
  16. Puhítóként: ha nehezen akar megfőni a marhahús, akkor tegyünk a vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát!

[szerkesztés] Tippek

  • A szódabikarbóna lúgos kémhatásának köszönhetően képes a savak megkötésére, ezért aki gyakori gyomorégéssel, haspuffadással vagy emésztési gondokkal küzd, az főzés közben tegyen egy késhegynyi szódabikarbónát a készülő ételbe, így a savasabb vagy a nehezebben emészthető ételeket könnyebben meg tudja emészteni, nem fognak panaszokat okozni.
  • Ha főzéskor kevés szódabikarbónát szórunk a vízbe, akkor a zöldségek megőrzik élénk színüket.
  • A szódabikarbóna egy bizonyos szintig tűzoltásra is alkalmas, ugyanis felhevítve széndioxidot bocsát ki, amely segít elfojtani a lángokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • szódabikarbóna

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindig öblítsük le az adott eszközt, felületet, testrészt vagy ételt, amelyen használtunk szódabikarbónát! Például fogfehérítés, hajmosás vagy kézmosás esetén se feledkezzünk meg a tiszta vízzel való öblítésről, de ezt ne felejtsük el a szódabikarbónával átdörzsölt zöldségek, gyümölcsök esetében sem!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya