Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Felhasználni a spárgát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Felhasználni a spárgát?

Sparga.jpg
A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, hogy mikor szedik. A fehér spárgát még a föld alól szedik ki, a zöldet pedig akkor, amikor már az egész hajtás a föld felett van (ilyenkor a napfény hatására zöldül be). A hajtás legfinomabb része a feje, mert itt a legpuhább és a legízletesebb a zöldség. A fehér színű íze sokkal lágyabb, ellenben az intenzívebb ízű zöld spárgával. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.


[szerkesztés] Lépések

  1. A spárgát törjük ketté, ahol eltörik, odáig friss a zöldség.
  2. A szárát dobjuk ki, a megmaradt részét pedig egy kés vagy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg.
  3. Nagyon enyhén citromos vagy ecetes, sós vízben, kevés vajjal főzzük, így eltűnik a kellemetlen mellékíze.
  4. Legegyszerűbb felhasználása, ha kicsit sűrűbb besamelmártást készítünk, ezzel leöntve pedig megsütjük kb. 20 perc alatt közepes lángon.
  5. Megsüthetjük roston is, ilyenkor újhagymával, balzsamecettel és tökmagolajjal ízesítsük!


[szerkesztés] Tippek

  • Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.
  • Nyersen is egészséges és fogyasztható.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • zöld vagy fehér spárga
  • éles kés vagy zöldséghámozó
  • citrom vagy ecet
  • vaj
  • besamelmártás: vaj, liszt, tej, őrölt szerecsendió


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.
  • Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS