Farsangi fánkot sütni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell farsangi fánkot sütni?

Farsangi fank.jpg

Szalagos farsangi fánkot ugyan már bármikor vásárolhatunk a pékségekben, mégis, hagyományosan a farsanghoz kötődik ez a finomság. Otthon is elkészíthetjük, ha figyelünk a legfontosabb tényezőre: a hőmérsékletre.

[szerkesztés] Lépések

  1. A hozzávalókat (a vaj és a tojás kivételével), valamint a gyúródeszkát és a dagasztóedényt már a fánk sütése előtti este vigyük meleg, fűtött helyre. (Ha a kelt tészta hideggel érintkezik, összeesik és élvezhetetlen lesz!)
  2. Futtassunk fel 2 dl tejben 3 dkg élesztőt és 3 dkg cukrot: egy kis edényben langyosítsuk meg a tejet (nem kell forralni, elég, ha kézmeleg), keverjük bele a cukrot, majd vegyük le a lángról és morzsoljuk bele az élesztőt is. Ha elkezd habosodni, szórjunk rá egy kis lisztet is, és várjuk meg, míg duplájára kel.
  3. Eközben langyosítsunk fel 6 dkg vajat vagy margarint (ezt akár mikróban is elvégezhetjük, de gőz fölé is tarthatjuk az edényt). Ezután egy keverőtálban robotgéppel habosra keverjük, majd egyenként beledolgozunk 5 tojássárgáját.
  4. Ha az élesztő megkelt, hozzáadjuk a kikevert vajhoz, beleteszünk további 1-1,5 dl langyos tejet valamint 1 evőkanál rumot, és jól összedolgozzuk.
  5. Egy nagy dagasztótálba kimérünk 50 dkg lisztet, összekeverjük fél kávéskanálnyi sóval, majd hozzáadjuk az előbb összeállított masszát. A robotgép dagasztó száraival addig keverjük (esetleg kézzel dagasztjuk vagy kanállal verjük), amíg a tészta kifényesedik, és kisebb-nagyobb légbuborékok, hólyagok keletkeznek benne.
  6. Ekkor egy kevés lisztet szórunk a tetejére, majd meleg (23-24 °C-os) helyen addig kelesztjük, amíg a kétszeresére dagad. (Legjobb, ha a dagasztótálat egy fűtőtest közelében, vagy a konyhában a meleg tűzhely mellett helyezzük el.)
  7. Ha a tészta kész, az átmelegített gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, majd a tésztát óvatosan ráemeljük. Sodrófa helyett a tenyerünkkel, óvatosan nyújtsuk ki húzó, lapító, simogató mozdulatokkal, míg hüvelykujj vastagságú lesz (így nem megy ki belőle a levegő).
  8. Kb. 5 cm átmérőjű (vagy kisebb) formával szaggassuk ki a fánkokat, és úgy helyezzük el a gyúródeszkán, hogy közöttük még egyszer akkora (5 cm-es) hely maradjon. A tésztából megmaradó darabokat hozzáadott liszt nélkül gyúrjuk össze. Ha kész vagyunk, a fánkok tetejét egy kevés olajba mártott kenőtollal kenjük át, majd pihentessük még 30-35 percig.
  9. Ha a fánkok magasra és könnyűre keltek, kisüthetjük őket. Ehhez egy vastag falú edényt töltsünk meg annyi olajjal, hogy 3-4 ujjnyi vastagon álljon benne, majd melegítsük. Az olaj nem lehet se túl hideg, se túl forró! Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy kis tésztadarabkát beledobva gyöngyözni kezd, de nem sistereg – a tészta pedig megdagad és feljön az olaj tetejére.
  10. A fánkokat úgy helyezzük a meleg olajba, hogy az addig a gyúródeszkán fekvő, alsó fele legyen felfelé. Ha az olaj hőmérséklete megfelelő, a tészta tovább kel és a teteje is szépen megdagad. Több fánkot is süthetünk egyszerre, de mindig csak annyit tegyünk az olajba, hogy maradjon hely a megdagadó tésztának!
  11. Miután a fánkot az olajba tettük, fedjük le az edényt és így süssük 3-4 percig. Ezután egy lapáttal fordítsuk meg a fánkokat, és ezután már fedő nélkül süssük, amíg a másik oldala is megpirul, középen pedig szép „szalagos” lesz.
  12. A kész fánkokat szedjük egy papírtörlővel bélelt tálba, hogy felitassuk róluk az olajat, majd hintsük meg vaníliás cukorral kevert porcukorral, és még forrón tálaljuk. Esetleg melegített, rummal kevert lekvárt is kínálhatunk hozzá.

[szerkesztés] Tippek

  • Szaggatónak egy megfelelő nagyságú pohár is alkalmas.
  • Azért van szükség a tésztához egy kevés rumra, mert így nem annyira szívja magába az olajat.
  • A tésztába keverhetünk egy zacskó mazsolát is, így még finomabb lesz a fánk.
  • Amikor kiszaggatjuk a fánkokat, a közepén egy kicsit benyomhatjuk, elvékonyíthatjuk a tésztát, így szebb formát kapunk. Tálaláskor a középső kis mélyedésbe tehetjük a lekvárt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Hozzávalók:
    • 50 dkg liszt
    • 5 tojássárgája
    • 3 dkg élesztő
    • 3-3,5 dl tej
    • 6 dkg vaj vagy margarin
    • 3 dkg cukor
    • 1/2 kávéskanál só
    • 1 evőkanál rum
  • olaj a sütéshez
  • liszt a gyúródeszka meghintéséhez
  • keverőtál és dagasztótál
  • robotgép (keverő és dagasztó szárral)
  • a tálaláshoz vaníliás cukorral kevert porcukor, lekvár esetleg egy kis rum vagy rumaroma

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindig ügyeljünk arra, hogy a hozzávalók és a felhasznált eszközök langyosak vagy melegek legyenek, különben nem kel meg a fánk tésztája.
  • A sütés során többször is ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét a fent leírt módon (kis tésztadarabot vagy egy csipet sót dobjunk bele). Ha az olaj hideg, a tészta nem kel meg, így nem lesz szalagos a fánk, ráadásul túl sok olajat szív magába, mire megsül (a fánkok általában sötét színűek lesznek). Ha túl forró, a tészta megint nem tud tovább kelni, azelőtt pirul meg a külseje, hogy a belseje jól átsülne.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

  • Domokos Lászlóné: Mindentudó szakácskönyv. Minerva, 1982.

Az oldal szerzői

JViki