Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Fűszerkeveréket készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fűszerkeveréket készíteni?

Seeds.jpg
Bármilyen ételt, fogást vagy húst készítsünk, a legjobb íz hatás eléréséhez elhagyhatatlan a fűszerek alkalmazása. Viszont nem mindegy, hogy milyen ételhez milyen fűszert használunk. Hasznos lehet megtanulni, mit mivel érdemes párosítani, hogy így igazán íncsiklandozóra sikerüljön az étel. A következőkben bemutatunk pár hagyományos fogáshoz használható, és otthon is elkészíthető fűszerkeveréket.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Az alapfűszerek

  1. Érdemes beszereznünk néhány olyan fűszert, amelyek általában alapvető összetevői az egyes fűszerkeverékeknek. Eleinte ezeknek tapasztaljuk ki az erősségüket, hogy tudjuk, mennyi kell belőlük, mert vannak olyanok, amelyek intenzívebbek és erősebbek, így azokkal csínján kell bánni. Az alapfűszerek közé tartozik: bors, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, hagymák, mustár, ecetek.
  2. Magyaros fűszerek: a hazai konyhában főként fűszernövényeket és zöld fűszereket használunk. Pörköltek, gulyások, sültek ízesítéséhez szokás gazdagon fűszerezni. Alapvető magyaros fűszerek: hagyma, fokhagyma, pirospaprika (édes, csípős), kapor, petrezselyem, kömény, borsikafű (a bors helyett is megfelelő).
  3. Mediterrán és olasz fűszerek: az olasz és mediterrán konyhában főként pikáns-csípős ízkombiációkkal találkozhatunk. A sertés- és marhahúsok grillezéséhez, roston sütéséhez vagy pácolásához, a grillezett zöldségekhez egyaránt alkalmasak a fűszereik. Az olasz konyha nagyon egészséges, és széles választékot kínál mind a húsevőknek, mind a vegetáriánusoknak. Alapvető olasz fűszerek: tengeri só, chili, hagyma, fokhagyma, bors, oregánó, bazsalikom, szegfűbors, római kömény, szurokfű, zsálya, babér, tárkony, kömény, koriander, kakukkfű, boróka, ánizs, szegfűszeg.
  4. Ázsiai és keleti fűszerek: a kínai és ázsiai konyhánál elengedhetetlen a közkedvelt fűszerkeverékek alkalmazása, melyek tipikusan az édes és csípős ízeket ötvözik. A szecsuani fűszerkeverék az egyik tipikus keleti konyhában használt fűszer kombináció, amely a keleti ízesítésű sült húsok és tészták ízesítésére a legalkalmasabb. Alapvető ázsiai fűszerek: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, bors, koriandermag, korianderlevél, szerecsendió, babérlevél, gyömbér (friss és por), chili, curry, kurkuma, Garam masala (fűszerkeverék).

[szerkesztés] Hagyományos ételek fűszerezése

  1. Grillezéshez: akár húst, akár zöldséget grillezünk, érdemes előtte 1-2 órára őket fűszeres páclébe áztatni, hogy teljesen átvegyék a fűszerek zamatát. Általánosan az alábbi fűszerekből szokás grill fűszerkeveréket készíteni: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chilipor, kömény, gyömbér, mustármag, mustár.
  2. Húsokhoz: bármilyen húsételhez érdemes többféle karakteres fűszert használni, amik kiadják a hús finom ízét. Főként marhához, kacsához és sertéshúshoz ajánlatosak a következő fűszerek: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó.
    • Szárnyasokhoz: a szárnyas húsból készült sültek ízesítésére, pácolására, sült csirke készítéséhez az alábbi fűszerek alkalmasak: paprika, feketebors, hagyma, fokhagyma, majoránna, gyömbér, mustármag, rozmaring, borsikafű, zsálya.
    • Halakhoz: fűszereket halaknál is használhatunk bátran, akár grillezett, akár sült vagy párolt halak ízesítéséhez. Sőt még a rántott hal bundáját is gazdagíthatjuk velük. A halakhoz illő fűszerek: tengeri só, petrezselyem, vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, mustármag, curry, rozmaring, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű.
  3. Levesekhez, mártásokhoz: egy egyszerű levest vagy mártást fel lehet dobni néhány jól és megfelelő mennyiségben használt fűszerrel. Hozzájuk a legjobban párosítható fűszerek: szerecsendió, zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling.
  4. Édes fűszerek: a süteményekhez és édes italokhoz is szokás fűszereket használni.
    • Mézes süteményekhez: a karácsony elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, aminek egy meghatározott összetételű fűszerkeveréke van, de az alábbi fűszereket nemcsak hozzá, hanem bármely piskótás, gyümölcsös süteményhez is felhasználhatjuk: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs, kardamom, kandírozott narancs- és citromhéj.
    • Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs- és citromhéj, valamint csekély szerecsendióval, gyömbérrel és korianderrel tovább bolondíthatjuk.

[szerkesztés] A köretek fűszerei

  1. Sült burgonya fűszerkeverék: a sült burgonya sok nemzet konyhájának (főleg a sváb, az angol és a magyar) alapvető körete, így a húsok mellé, vagy akár önálló ételként, tojással, sajtokkal, önmagában is ízletes lehet egy jól eltalált fűszerezéssel. A sült burgonyához passzoló fűszerek: tengeri só, paprika, koriander, fehérbors, szerecsendió.
  2. Rizs fűszerkeverék: szintén közkedvelt köret a rizs, melyet nem minden nemzetnél szokás fűszerezni són és borson kívül. Viszont vannak olyan, főként indiai és arab konyhák, ahol elég fűszeresen eszik még a köreteket is. A sok egzotikus zöldség és fűszer egy igazán különleges ízt biztosít a speciálisabb rizseknek: zöldségkeverék, tengeri só, hagyma, paprika, kurkuma, curry.
  3. Grillzöldség fűszerkeverék: akár vegetáriánusok vagyunk, vagy egy egészségesebb köretet szeretnénk elkészíteni, a fűszerek segítségével nagyon finom ízeket érhetünk el. Egyre vigyázzunk, csak keveset használjunk belőlük, mert elég intenzív lehet az ízük, és akkor elnyomják a zöldség ízét. Használható fűszerek: tengeri só, barna cukor, hagyma, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, tárkony.
  4. Fasírt fűszerkeverék: a fasírozott is igazán közkedvelt a magyar konyhában, így elmaradhatatlan része, hogy kellően és megfelelően legyen fűszerezve. Az alábbi fűszerekkel érdemes készíteni: tengeri só, zöldségkeverék, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, majoránna, petrezselyem, paprika, fehérbors, chili, kömény.
  5. Saláta fűszerkeverék: Egyszerű és könnyű vacsorák elengedhetetlen eleme egy finom saláta. A salátákhoz is használjunk bátran fűszerkeveréket, amely feldobhatja a sima zöldségízt. Salátákhoz ajánlott fűszerek: petrezselyem, paprika, kaporlevél, snidling, hagyma, fokhagyma, citrom, ecetek, saláta olajok.


[szerkesztés] Tippek

  • Tapasztaljuk ki mely fűszerek ízletesek a számunkra, és milyen ételhez, milyen kombinációt használjunk.
  • Tartsunk otthon friss fűszernövényt, és készítsünk belőlük szárított, morzsolt formát.
  • Sütés előtt pácoljuk a húsokat olaj, ecet és fűszerek keverékében.
  • Bízzunk egyéni ízlésünkben, alkalmazzuk a régi recepteket új fűszerekkel gazdagítva, s próbáljuk ki a régiónk és más kultúrák ízeit.
  • Csak mértékkel: egyéni ízlés kérdése, ki mennyire szereti fűszeresen az ételeket. Viszont érdemes óvatosan, eleinte csak kevés, 3-4 fajta fűszert használni egyszerre, és kísérletezni a megfelelő kombinációkkal.
  • Párosítsunk: érdemes megtanulni és kitapasztalni melyik fűszerhez melyik harmonizál. Általában egy fűszerkeverékbe 3-5-féle fűszernövényt szoktak összekeverni, majdnem egyező arányban, viszont vannak erősebb fűszerek is, amikből fele annyit használjunk.
  • Tároljuk hosszútávra: elkészíthetünk többféle fűszerkeveréket hosszabb időre, kis dobozokban felcímkézve.
  • Szerezzünk be friss növényeket: aki teheti, feltétlen friss, a kertből szedett fűszernövénnyel dolgozzon. Ízében és színében is sokkal másabb, karakteresebb és finomabb lesz. Pár száz forintért már bármelyik bevásárlóhelyen beszerezhetjük őket, és akár kertben, akár erkélyen is folytonosan termeszthetjük őket. Amikor nagyobb és szép levelek nőttek már ki, azokat vágjuk le, tegyük ki napra őket, és várjuk meg míg kiszárad, s máris kész a házi fűszerünk.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Magyaros fűszerkeverék:
    • 2 ek. fokhagymapor
    • 1,5 ek. köménymag
    • 2 tk. szárított kakukkfű
    • 2 tk. szárított petrezselyem
    • 2 ek. paprikapor
  • Kínai ötfűszerkeverék:
    • 2 ek. őrölt gyömbér
    • 1 ek. fahéjpor
    • 1,5 tk. őrölt szegfűbors
    • 1,5 tk. zúzott ánizs mag
    • 3/4 tk. őrölt szegfűszeg
  • Olasz fűszerkeverék:
    • 2 ek. szárított bazsalikom
    • 2 ek. szárított majoránna
    • 1 ek. fokhagymapor
    • 1 ek. oregánó
    • 1 ek. kakukkfű
    • 1 ek. rozmaring
    • 1 ek. pirospaprika por
  • Csirke fűszerkeverék:
    • 1 ek. só
    • 5 tk. szárított kakukkfű
    • 4 tk. száraz mustár
    • 4 tk. paprikapor
    • 1 tk. szárított zeller
    • 1 ek. fekete bors
    • 1 ek. fokhagymapor
    • 1 tk. szárított csombor
    • 1 tk. őrölt gyömbér
    • 0,5 tk. szárított bazsalikom
    • 0,5 tk. szárított oregánó
  • Sertés fűszerkeverék:
    • 4 ek. só
    • 2 ek. hagymapor
    • 1,5 ek. fokhagymapor
    • 1 ek. cayenne bors
    • 1 ek. fehér bors
    • 1 ek. fekete bors
    • 1 tk. őrölt babérlevél
    • 2 tk. mustárpor
    • 1 tk. paprika
    • 1 tk. turbolya
    • 1 tk. zellerzöld
    • 0,5 tk. kakukkfű
    • 0,5 tk. őrölt gyömbér
    • 0,5 tk. zsálya
    • 0,5 tk. koriander
  • Marhahús fűszerkeverék:
    • 3 ek. só
    • 3 ek. paprikapor
    • 2 ek. őrölt fekete bors
    • 1 ek. fokhagymapor
    • 1 ek. hagyma por
    • 1 ek. szárított kakukkfű
  • Hal fűszerkeverék:
    • 2 ek. szárított petrezselyem
    • 1 ek. szárított reszelt citromhéj
    • 1 ek. zellermag
    • 1 ek. csombord
    • 1 ek. kakukkfű
    • 1 ek. majoránna
    • 1 ek. szárított metélőhagyma
    • 1 babérlevél, őrölve

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vigyázzunk egyes fűszerekkel, mert nagyon erősek, csípősek lehetnek kis mennyiségben is.
  • Apránként adagoljuk az ételekhez a fűszereket, nehogy túlfűszerezzük azokat.
  • Figyeljünk oda, hogy 1-2 evőkanál bőven elég egy fűszerkeverékbe minden fűszertípusból. Rázzunk össze őket alaposan, és amennyiben páclét készítünk, az egészből 1-2 evőkanállal tegyünk bele 2-3 dl olajba.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező