Fűszereket rendszerezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fűszereket rendszerezni?

Spices.jpg

A főzés folyamatát bosszantó percekre meg tudja akasztani, ha a konyhában hirtelen nem találjuk az egyik fontos alapanyagot. Amennyiben nem tároljuk praktikusan a fűszereket, gyakran kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy a konyhaszekrény egyik félreeső sarkából kerül elő a keresett ételízesítő. A fűszerek ésszerű, praktikus és esztétikus tárolásához, rendszerezéséhez néhány egyszerű lépés vezet el.


[szerkesztés] Lépések

  1. Keresd elő és vedd számba az összes fűszeredet.
  2. Csoportosítsd a fűszereket:
    • Fűszerpolcra valók: ide azokat a fűszereket válogasd ki, melyeket gyakran használsz, illetve nagyobb mennyiséget is be tudsz szerezni belőlük, hogy esztétikusan fel tudd tölteni az általában szem előtt lévő fűszertartó üvegeket. Például: só, bors (őrölt és szemes), pirospaprika, vegeta, fahéj (őrölt vagy egész), curry, kurkuma, bazsalikom, oregánó, petrezselyem.
    • Konyhaszekrénybe valók: ide azokat a fűszereket szelektáld, melyeket nincs szükség áttölteni üvegekbe, hanem maradhatnak az eredeti tasakjukban. Akár azért, mert nem gyakran használod, vagy azért, mert kis mennyiségben is elég, ha van otthon. Például: sáfrány, chili, kapor, kakukkfű, tárkony, koriander, stb.
    • A csoportosítást egyéni igényeitek alapján végezd el.
  3. Számold össze hány darab, milyen típusú tárolóra lesz szükséged:
    • Fűszerpolc és belevaló, jól zárható (csatos, csavaros, kémcső, stb.) üvegek.
    • Dobozok (hosszúkás) az eredeti csomagolású, tasakos fűszereknek a konyhaszekrénybe.
    • Speciális fűszertartó betétek: ha a konyhaszekrényed megengedi, a fiókokba, szekrényajtóra is lehet kapni fűszertartó betéteket, tárolókat. Ilyen esetben a rendszerezést a tárolók kialakítása szabja meg.
    • Élő fűszernövények beszerzéséhez: ha élő növényekkel is szeretnéd gyarapítani fűszereid repertoárját, szerezz be kaspókat.
  4. Szerezd be a tárolókat a boltok háztartási részlegén, esetleg nézz szét otthon, ha van olyan üveged vagy dobozod, amit újra tudsz ilyen módon hasznosítani.
  5. Pakold ki a fűszereket:
    • Az üvegeket mosd ki, majd jól szárítsd ki, véletlenül se maradjanak nedvesek.
    • A fűszeres tasakokat ábécé-sorrendben helyezd bele a konyhaszekrénybe való dobozba, így gyorsan megtalálod majd a szükséges ételízesítőt.
  6. Címkézz: az üvegekre, kaspókra mind kerülhet címke, míg a konyhaszekrénybe való tárolódobozokra pedig ragaszthatsz listát a benne található tasakos fűszerekről.


[szerkesztés] Tippek

  • A sónak és a borsnak, azaz az egyik leggyakrabban használt fűszereknek legyen fenntartva külön asztali só-, és borsszóró is. Így nem kell mindig a konyhapulthoz fáradni, ha sótlanra sikerült a leves.
  • Néhány fűszernövényt cserepes formában is beszerezhetsz, így megfelelő gondozás mellett frissen kerülhet az ételekbe.
  • Amennyiben maradt ki üveg, azokba további konyhai alapanyagokat is tölthetsz, például: lenmag, chia mag.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • üvegek, dobozok
  • fűszertartó polc/fiók
  • címkék


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ahhoz, hogy a fűszerek minél tovább megőrizzék minőségüket, zárható, azaz aromatartó tároló, például csatos üveg szükséges.
  • Főzés közben próbáld elkerülni, hogy az éppen használatban lévő fűszer tárolójába belemenjen a pára.
  • A felbontott fűszertasakokat hajtsd vissza használat után, vagy zárd le csipesszel.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó