Blansírozni
A Hogyankell.hu wikiből
[szerkesztés] Hogyan kell blansírozni?
[szerkesztés] Lépések
- Tegyél fel egy edénybe vizet forrni. Ha zöldséget blansírozol, szórj bele sót, ha gyümölcsöt, akkor rakhatsz bele cukrot. Színmegőrzéshez kis szódabikarbónát vagy citromlevet rakj a vízhez.
- A zöldségeket, gyümölcsöt készítsd elő, mosd meg. Ha a mélyhűtőbe feldarabolva akarod betenni a zöldségeket, akkor vágd fel őket.
- Szórd bele a lobogó vízbe, majd az alapanyagtól és mérettől függően pár percig főzd. A blansírozás idejét a víz újraforrásától kezdve számold. Körülbelüli mérvadó főzési idők:
- 5-9 perc: káposztafélék, brokkoli, bab
- 3-5 perc: kelbimbó, zöldborsó és spenót
- 3-4 perc: ennyi elég a karfiolnak, karalábénak, sárgarépának
- 3 perc: gomba, spárga
- 1-2 perc: barack, paradicsom pucolásához (ha mélyhűtőbe akarod tenni, akkor nem kell blansírozni)
- Amikor kiveszed őket, el kell találnod azt a pillanatot, hogyha egy kicsit még bennehagynád őket a forró vízben, akkor majdnem teljesen megfőnének. Gyorsan vedd ki szűrőbe, majd mehet rá az előkészített jéghideg víz. Ha a csapvizetek jó hideg, akkor az is elég, ha bőven ráengeded.
- Ha kihűltek, csorgasd le őket. Ha a mélyhűtőbe szántad őket, akkor zacskózd be, és mehetnek is a fagyasztóba. Amennyiben a gyümölcsök héjától akartál így könnyebben megválni, akkor indulhat a pucolás. Kés segítségével még gyorsabban végezhetsz.
[szerkesztés] Tippek
- Azokat a zöldségeket is blansírozhatod, amiket frissen, azonnali fogyasztásra szánsz. Ropogósak maradnak és nem utolsósorban a színüket is megőrzik.
- Blansírozhatsz gőzben is, ilyenkor ugyanis sokkal kevesebb C-vitamin távozik a gyümölcsből, zöldségből: tedd szűrőbe, majd forrásban lévő víz felett, fedővel gondosan letakarva párolhatod őket. Persze a főzési idő ilyenkor kitolódik.
- Tököt, uborkát nem kell blansírozni, viszont gyalulva érdemes lefagyasztani.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- zöldség, gyümölcs
- lobogó víz
- jéghideg víz
- szűrő, edények
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Zöldborsó előfőzésénél legyél résen, ugyanis egy ideig puhulnak, aztán hirtelen elkezdenek keményedni a szemek. Ilyenkor, ha egy szál mentát teszel a lobogó, sós vízbe, akkor megelőzheted a keményedést.
- Ne áztasd a hűtővízben a zöldséget, mert a víz kilúgozza és értékes tápanyagokat veszít.
- A zöldségek átlagos eltarthatósági ideje mélyhűtőben: 1 év.