Bölcsességfog műtét után helyesen enni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bölcsességfog műtét után helyesen enni?

Egy fog, ami gyorsan romlik, és amint kinő, szinte máris elbúcsúzhatunk tőle. Rendszerint okot ad a fiataloknak orvosi rendelők látogatására, nem kis félelemmel párosítva. Ez a gyakori jelenség az esetek nagy részében szájsebészeti beavatkozásokhoz, műtétekhez vezet. Mit szabad enni a műtétet követően, és mire kell odafigyelni, hogy a gyógyulás villámgyors, és minél sikeresebb legyen? Ismerd meg azon ételeket, amelyeket az orvosi székből való távozástól, egészen a gyógyulás pillanatáig bátran fogyaszthatsz!

Dental.jpg

[szerkesztés] Lépések

  1. Tudatosítsd magadban, hogy pár napig le kell mondanod reggeli müzlidről, ropogós bundájú rántott húsodról, nassolnivalónak szánt mogyoró mixedről! A pár napig tartó „diéta” lerövidíti a sebgyógyulás időszakát, és megakadályozza a súlyos szövődmények kialakulását!
  2. A műtét első napján csak az érzéstelenítő hatásának teljes elmúlása után étkezz! Szerezz be jó sok, pépes jellegű ételt a cél ugyanis az, hogy rágás nélküli ételeket válassz. Te magad is elkészítheted őket, egyszerű gyümölcs- vagy zöldségpép formájában.
  3. Ne használj szívószálat a húzást követő 24 órában! Bár könnyebbségnek tűnhet turmixok ivásakor, azonban használata káros! A szívás egyenértékű az öblögetéssel, ami a műtét után szigorúan kerülendő!
  4. Óvakodj a tejtermékektől a bölcsességfog kiműtését követő 4-5 napban! A foghúzást követően tiltott nyers tej, valamint különböző típusú tejtermékek (joghurt, vaj, túró, sajt, stb.) fogyasztása. A bennük rejlő fehérje lehetőséget teremt a baktériumok gyors szaporodásának, amelyek gyulladáshoz vezetnek.
  5. Kerüld a kemény, apró szemű ételeket! Ezen étkek, mint például különböző magvak, müzlifélék könnyűszerrel felsérthetik a műtét helyét! Vigyázz tehát, hogy ne tartalmazzon - még nyomokban sem - ilyen jellegű ételt táplálékod! Ellentétes esetben bekerülhet a sebbe, így gyorsan elfertőződhet.
  6. Alkohol, kávé, és gőzölgő tea fogyasztása is kerülendő! A forró, fűszeres ételek ártanak a gyors gyógyulásnak. Fogyassz sok vizet, vagy langyos gyógyteát napi folyadékbeviteled céljából!
  7. Próbálj ki laktózmentes, könnyed ételeket!
    • Tej- és vajmentes krumplipürére fel! Szerezd be a szükséges hozzávalókat!
      • 50 dkg főtt krumpli,
      • 5 evőkanál főzővíz,
      • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj.
      • A sós vízben megfőzött krumpli levét öntsd le egy másik tálba, majd kb. 5 evőkanálnyit adj hozzá a krumplihoz és törd őket össze! Ezt követően, a krémesebb állag elérése érdekében adj hozzá extra szűz olívaolajat vagy csirke alaplevet! Egyszerű és nagyszerű választás a gyógyulás időszakára!
    • Elő a turmixgéppel! Ismerd meg a tápláló tavaszköszöntő tejmentes turmix receptjét 2 főre!
      • 10 dkg eper,
      • 10 dkg banán,
      • 10 dkg friss ananász,
      • 1 dl víz,
      • ízlés szerint 3-5 db mentalevél.
      • Mosd meg, csumázd ki, majd darabold fel az epreket! Hámozd meg, majd szeleteld fel a banánt és ananászt is! Tedd a gyümölcsöket egy mély tálba, adj hozzá 1 dl vizet, néhány menta levelet és turmixold össze őket botmixerrel! Szívószál nélkül, frissen fogyaszd vitaminban gazdag italodat!

[szerkesztés] Tippek

  1. Étkezés előtt, illetve után is tornáztasd szádat! Amennyiben nem mozgatod rendszeresen, szájzár alakulhat ki. Ennek elkerülése végett, varratszedés után rágózz jó sokat!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Fogyasztható ételek és italok ismerete,
  • önmegtartóztatás,
  • kitartás,
  • 50 dkg főtt krumpli,
  • 5 evőkanál főzővíz,
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj,
  • 10 dkg eper,
  • 10 dkg banán,
  • 10 dkg friss ananász,
  • 1 dl víz,
  • ízlés szerint 3-5 db mentalevél.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Amennyiben, valamilyen véletlen folytán mégis valami káros jutott sebedbe, semmiképpen se kezd el kipiszkálni azt! Hagyd, hogy magától, természetes úton kiessen onnan! Ilyen esetekben a teljes biztonság érdekében azonban a legjobb, ha fogorvosodhoz fordulsz!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bollar