Amerikai minifánkot készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell amerikai minifánkot készíteni?

Minifank.jpg

Ha apró finomságra vágysz, amit könnyen és gyorsan el is tudsz készíteni, akkor ez az amerikai fahéjcukros minifánk recept pont neked való! 2 adagot is elkészíthetsz belőle, mindössze 25 perc alatt, az eredmény pedig mennyei lesz. Ha megjött a kedved egy kis fánkozáshoz, irány a konyha! :)

[szerkesztés] Lépések

  1. Melegítsd elő a sütőt 165 °C-ra! Olajozd meg a minifánk tepsit/formát, majd tedd félre.
  2. Végy egy közepes tálat, és mixeld össze a hozzávalókat! Keverd a vajat és a cukrot addig, amíg fel nem habosodik, majd ezután add hozzá a masszához a tojást, a tejet és a vaníliás cukrot, majd ezeket jól dolgozd össze.
  3. Add hozzá az eddigi keverékhez a sütőport és a sót! Dolgozd össze a hozzávalókat, amíg teljesen el nem vegyülnek egymással, majd eztán öntsd bele a lisztet, és keverd, amíg össze nem áll.
  4. Tedd be a kapott mixet a minifánk tepsibe/formába, majd süsd 165 °C-on, kb. 8-10 percig! Miután kivetted őket a sütőből, hagyd kihűlni, és csak ezután tedd rá a tetejére a feltétet.
  5. Amíg hűlnek a fánkok, készítsd el a feltétet! Melegítsd meg a vajat, majd keverd össze a fahéjjal és a cukorral. Miután elkészült a máz, finoman mártsd bele a minifánkokat! Kész is vagy, jó étvágyat!

[szerkesztés] Tippek

  • Alternatív megoldásként használhatsz elektromos minifánk készítőt, muffin tepsit/formát, de akár gofri sütőt is, mindössze a finomság formája lesz más. Ezeket szintén meg kell olajoznod, a továbbiakban pedig alkalmazhatod a leírtakat.
  • Ha elektromos muffin/fánk sütőt használsz, süsd 4-5 percig, majd vedd ki a fánkokat.
  • A feltétet akár ízlés szerint változtathatod is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Kézi - vagy botmixer,
  • minifánk tepsi/minifánk sütő/muffin sütő/gofri sütő,
  • tál.
  • Fánkhoz:
    • 5 evőkanál sózatlan lágy vaj (71 g),
    • fél csésze cukor (8 ek -> 99 g),
    • 1 nagy tojás,
    • fél csésze tej (120 ml),
    • 1 teáskanál vaníliás cukor,
    • 2 teáskanál sütőpor,
    • egy csipet só,
    • 1,5 csésze finomliszt (kb. 185 g).
  • A tetejére:
    • 57 g lágy vaj,
    • 50 g cukor,
    • fél teáskanál fahéj.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Csak félig töltsd meg a tésztaformát, hiszen meg fog dagadni.
  • Az elektromos sütőnek a sütési ideje változó, olvasd el a termékleírást!
  • Ne felejtsd el megolajozni a serpenyőt, különben odatapadhat a tészta.
  • A feltétet csak azután tedd a fánkokra, miután valamennyire kihűltek.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi