“jó” szülőnek lenni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell “jó” szülőnek lenni?

Jo szulo.jpeg
Szögezzük le, hogy nincs olyan, hogy jó szülő, hiszen mindenki más értékrendet képvisel. Nem létezik mérce vagy bárminemű mértékegység, amivel lehet mérni az anyaságot, az apaságot. Emellett semmilyen egyéb társadalmi sztereotípiának nem kell megfelelned. Szülőnek lenni egyszerűen csodás dolog. Van azonban néhány, a szülők által örök igazságnak vélt útmutató. Ezeket összeszedtük az alábbi listában:

[szerkesztés] Lépések

 1. Mutasd ki a szereteted! Nem véletlenül első a sorban, hiszen ez a legfontosabb. Tedd meg ezt szóban és tettekkel is, hiszen gyakran szükség van mindkettőre!
 2. Fedezd fel a személyiségét! A szülők hajlamosak sztereotípiák szerint nevelni gyerkőceiket: ráerőltetik a kisfiúkra az autókat, a lányokra pedig a babákat. Azonban lehet, hogy a csöppséged fiúként inkább a természetért van odáig, kislányként pedig az építőkockákért.
 3. Vértezd fel magad egy jó adagnyi humorérzékkel! Az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy tudjunk őszintén nevetni, hiszen a nehezebb időszakokat csakis a nevetés segítségével tudod átvészelni.
 4. Tanulj, fejlődj! Az élet folyamatos tanulás. Ez fokozottan igaz az anyaság és az apaságra is. Fejlődj, hogy a gyermeked veled együtt fejlődhessen. Azonban a gyerkőc növekedése során rájössz és meglátod azt is, hogy te mennyit tudsz tanulni a gyermekedtől.
 5. Nyugodtan légy dühös! Nevelés során lényeges, hogy a gyerek lássa, hogy meddig mehet el, mit szabad és mit nem.

[szerkesztés] Tippek

 • Ismerd meg a gyermeked szeretetnyelvét! Valamikor nem elég neki a dicsérő szó, ekkor fejezd ki más módon, akár egy öleléssel, vagy egy kis ajándékkal, kedveskedéssel!
 • Légy optimista! Néha úgy gondolhatod, hogy az élet igazságtalan, és sok kisebb akadályt gördít eléd. Ez természetes. Ennek ellenére egy kis optimizmus segítségével erőt tudsz gyűjteni magadon, melynek köszönhetően hamarabb megoldódnak a súlyosnak hitt gondok, bajok.
 • Ne add fel teljes mértékben az életedet! Bizonyos esetekben önzőnek kell lenni, és magaddal is kell foglalkoznod! Beszéljétek meg a pároddal, hogy időszakosan melyikőtök megy el “szabadságra”!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szeretet,
 • türelem,
 • odafigyelés,
 • bátorság.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne csak mondd a gyerkőcnek, hogy szereted, hanem mutasd is ki!
 • Hisztiket célszerű rögtön leállítani, viszont a valós sírásokat megértően kezeld!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kamillaakameleon